Driek de Wit Coaching

Werken met zin!

Veelgestelde vragen over coaching

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met me op via telefoon (06-11318238) of email: info@driekdewitcoaching.nl

Wat is coaching?

Coaching is een creatief proces waarin jij en ik op gelijkwaardige wijze samenwerken aan het behalen van jouw doelen. Een coachtraject bestaat uit een aantal individuele gesprekken in combinatie met opdrachten die je tussen de gesprekken uitvoert.

Wat is het doel van coaching?

Jij bepaalt zelf wat je wilt bereiken met coaching. In het algemeen gaat het om persoonlijke ontwikkeling en groei in je werk en in je leven. Je krijgt meer helderheid over wat voor jou wezenlijk van belang is en je zet concrete stappen om je doelen te bereiken. Tegelijk leer je omgaan met de lastige situaties die inherent zijn aan het leven. Heb jij last van stress, overspannenheid of burnout dan is de eerste fase van de coaching gericht op fysiek en mentaal herstel.

Kan ik coaching gratis en vrijblijvend uitproberen?

Ja, dat kan. Je kunt een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend proefgesprek.

Wat is het verschil tussen een coach en een psycholoog / therapeut / counsellor?

Als coach kijk ik wel naar de achterliggende mechanismen die tot bepaalde gedragspatronen leiden. We gaan echter niet diepgaand graven in jouw verleden.  Samen kijken we naar wat er op dit moment speelt bij jou, wat je wilt in de toekomst en hoe je daar kunt komen. Je ontwikkelt je eigen inzichten en weet hoe je met die inzichten aan de slag kunt, nu en in de toekomst. Doordat de antwoorden uit jezelf komen bereik je met coaching een duurzaam resultaat.

Is coaching een ‘quick fix’?

Nee coaching is geen quick fix. Coaching is een verandertraject dat inzet, energie en commitment vraagt.

Welke werkwijze volg jij bij het coachen?

Belangrijke kenmerken van mijn werkwijze:

 • jij bepaalt het doel van het coachtraject, niet ik, niet je werkgever
 • ik zet me volledig in en ik verwacht van jou hetzelfde
 • ik accepteer jou zoals je bent
 • ik ben eerlijk en open en als ik denk dat jij daarmee gediend bent ook confronterend
 • het gaat niet om het oplossen van een probleem maar om een duurzaam verandertraject waar je de rest van je leven baat bij hebt

Lees vooral ook even wat mijn klanten over mij zeggen.

Waarom werk je eigenlijk niet met (beroepskeuze)testen?

Hiervoor heb ik onder andere de volgende redenen:

 • Aan veel testen ligt geen wetenschappelijk onderzoek ten grondslag (zelfs niet als gepretendeerd wordt dat dat wel het geval is);
 • Een test meet alleen wat een test meet en zegt dus niks over de werkelijkheid;
 • Ik vind het onzinnig en zelfs onethisch om mensen in hokjes te plaatsen;
 • Testresultaten kunnen leiden tot belemmerende gedachten en overtuigingen bij degene die de test deed.

Hoe lang duurt een gemiddeld coachingstraject?

Gaat het jou puur om loopbaancoaching dan volstaan twee, hooguit drie gesprekken. Het traject kunnen we binnen een maand afronden.

Een coachingstraject bij stress en burnout duurt gemiddeld 8 uren in totaal. Een gesprek duurt gemiddeld genomen een uur, maar elke afspraak kijken we wat jij op dat moment nodig hebt. Soms duurt een gesprek korter en soms langer. Een coachtraject duurt tussen de drie en zes maanden. De meeste clienten komen in het begin van het traject één keer in de week of één keer in de twee weken. Naarmate het traject vordert, neemt de tijd tussen de gesprekken toe.

Hoe lang een coachingtraject op het vlak van persoonlijke groei duurt, is heel verschillend. Dat ligt eraan wat jij er allemaal uit wilt halen. Soms zijn drie gesprekken genoeg, soms duren trajecten langer. Als maximum aantal gesprekken houd ik tien aan.

Ik worstel zowel met stress, als met mijn persoonlijke groei als met mijn loopbaan. Wat nu?

Die combinatie van vragen komt heel vaak voor. Je kunt dan een coachtraject bij mij doen waarin al deze zaken aan de orde komen. Omdat er bij de coaching sprake is van overlap tussen deze drie dingen, is het niet zo dat een coachtraject dan veel langer duurt. Het maximum aantal gesprekken blijft tien.

Moet ik me vastleggen op een heel traject?

Nee. Als jij na een proefgesprek besluit dat je mij als jouw coach wilt inhuren, maak ik een overeenkomst waarin we onze afspraken vastleggen. Hierin staat aangegeven dat jij na elk gesprek opnieuw kunt besluiten of je verder gaat. Je legt je dus niet vast op een bepaald aantal gesprekken.

Wordt coaching vergoed door ziektekostenverzekeraars?

Nee, coaching wordt niet vergoed door ziektekostenverzekeraars.

Meestal is de werkgever bereid om de coaching te betalen, zeker in het geval jij op dit moment ziek thuis bent.

Ben je zzp’er dan kun je de kosten van het coachtraject opvoeren als zakelijke kosten en kun je de BTW terugvragen.

Waar vinden onze gesprekken plaats?

Voor onze gesprekken kunnen we gebruik maken van negen verschillende lokaties: Roermond, Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Venlo, Brunssum, Eindhoven, Helmond en Valkenswaard. Alle ruimtes zijn geschikt voor coachgesprekken.

Als je wilt kunnen de gesprekken ook prima via skype of telefoon plaatsvinden zodat je vanuit het gemak van je eigen woning kunt werken.

Met name als je stress of een burn-out hebt, kan het fijn zijn om onze gesprekken tijdens een wandeling in de natuur te doen.

Ik lees dat je ook coacht via telefoon of skype. Dat lijkt me wel handig maar werkt dat wel?

Ik heb veel en goede ervaringen met het coachen via telefoon of skype (al dan niet met beeld). Het resultaat is hetzelfde als van een ‘gewoon’ gesprek mits jij je op je gemak voelt en je thuis ongestoord en zonder afleiding kunt werken. Je kunt gewoon een keer uitproberen of het iets voor jou is.

Moet ik me voor ons eerste gesprek voorbereiden?

Nee je hoeft je niet voor te bereiden. Ik zal je vragen om wat over jezelf te vertellen en wat je met het coachtraject wilt bereiken. Ik licht toe hoe het coachtraject in zijn werk gaat en als je wilt vertel ik ook iets over mezelf. Tot slot kunnen we – als dat op dat moment voor jou goed voelt – een korte coaching doen.

Ik heb gelezen dat je ook Mindfulness trainer bent, merk ik daar iets van tijdens de coaching?

Wat je waarschijnlijk niet bewust opmerkt maar wel onbewust is dat ik met mijn aandacht volledig bij jou ben. Dat heeft niet zozeer te maken met het feit dat ik Mindfulness trainer ben als wel met het feit dat ik op regelmatige basis mindfulness oefeningen doe.

Als je er voor open staat en als ik denk dat het zinvol is, leer ik je een aantal technieken om meer bewust aanwezig te zijn in het hier en nu. Mindfulness kan namelijk ondersteunend zijn aan het coachingtraject, zeker in geval van stress of burnout.

Ik zie dat je ook Acceptance & Commitment Therapy (ACT) trainer bent, kan ik een ACT training bij je volgen?

In de coaching integreer is sowieso onderdelen van ACT. Als jij dat wilt structureren we het coachingtraject volledig volgens de zes peilers van ACT en is het dus in feite een ACT coaching/training.

Zijn onze gesprekken vertrouwelijk?

Ja. Een coachtraject kan alleen maar werken als jij er volledig op kunt vertrouwen dat ik niets over de inhoud van onze gesprekken en over het verloop van het traject naar buiten breng. Jou staat het uiteraard vrij om hier wel met anderen over te praten.

Informeer je mijn werkgever/manager/afdeling P&O over de voortgang en inhoud van onze gesprekken?

Betaal jij het traject zelf dan verloopt dit volledig buiten jouw werkgever om. Als jij zelf je werkgever wilt informeren dan is dat aan jou.

Als jouw werkgever het traject betaalt, krijgt deze (soms is dat de leidinggevende, soms een P&O medewerker. Dit verschilt per organisatie.) de offerte – na jouw goedkeuring – te zien. Ik heb een akkoord nodig op de offerte van de opdrachtgever. Als het traject is afgelopen meld ik dat, zonder in te gaan op inhoud, verloop of resultaten.

Indien jij mij daar om vraagt, ben ik uiteraard bereid om samen met jou een gesprek met je werkgever te voeren waarin het coachtraject aan de orde komt. We spreken dan samen vooraf af welke rol ik tijdens het gesprek in zal nemen.

Ook is het mogelijk om aan het eind van het traject een schriftelijk verslag van het traject op te stellen. Als jij dat wilt kun jij dit verslag aan je werkgever laten lezen. Ik rapporteer nooit aan werkgevers.

Ben je lid van een beroepsorganisatie?

Ja. Als coach ben ik aangesloten bij de NOBCO, de grootste beroepsvereniging van coaches in Nederland. Ik houd me aan de Ethische Gedragscode van de NOBCO en in het onverhoopte geval van klachten onderwerp ik me aan het bijbehorende klachtenreglement.

Als Mindfulness Trainer ben ik aangesloten bij de Vereniging voor Mindfulness (VVM).

Ben je geaccrediteerd?

Ja. Ik ben EIA (European Individual Accreditation) geaccrediteerd coach conform EMCC/NOBCO.

Daarnaast ben ik gecertificeerd door het Coaches Training Institute (CTI) als Certified Professional Co-Active Coach (CPCC).

En als Mindfulness Trainer ben ik gecertificeerd door de VVM.

Contact

Ben je eraan toe om een afspraak te maken of heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem gerust contact op via telefoon (06-11318238) of email (info@driekdewitcoaching.nl) of vul het contactformulier in.

 

Afspreken kan op 9 lokaties (of telefonisch/online):

Eindhoven | Helmond | Valkenswaard | Venlo | Roermond | Sittard-Geleen | Heerlen | Brunssum | Maastricht

Kantoor/postadres:
De Sporck 10
6042 NP Roermond
KvK 51535106

Privacyverklaring

Waarom zou je mij inschakelen?

 • Tevreden klanten (lees hun ervaringen)
 • Gratis en vrijblijvend uitproberen
 • Geen wachtlijst
 • Ruime openingstijden
 • Geen zweverigheid maar een wetenschappelijk bewezen aanpak
 • Gericht op duurzame verandering 
 • Geaccrediteerd coach
 • Academische achtergrond