Bel of app: 06 - 11 318 238 info@driekdewitcoaching.nl

Veelgestelde vragen over coaching

Staat je vraag er niet bij? Neem contact met me op via telefoon (06-11318238) of email: info@driekdewitcoaching.nl

Wat is het doel van coaching?

Jij bepaalt zelf wat je wilt bereiken met coaching. In het algemeen gaat het om persoonlijke ontwikkeling en groei in je werk en in je leven. Je krijgt meer helderheid over wat voor jou wezenlijk van belang is en je zet concrete stappen om je doelen te bereiken. Tegelijk leer je omgaan met de lastige situaties die inherent zijn aan het leven.

Wat is coaching?

Coaching is een creatief proces waarin jij en ik op gelijkwaardige wijze samenwerken aan het behalen van jouw doelen. Een coachtraject bestaat uit een aantal individuele gesprekken in combinatie met opdrachten die je tussen de gesprekken uitvoert.

Kan ik coaching gratis en vrijblijvend uitproberen?

Ja, dat kan. Je kunt een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend proefgesprek van max. 60 minuten.

Wat is het verschil tussen een coach en een psycholoog / therapeut / counsellor?

Als coach kijk ik wel naar de achterliggende mechanismen die tot bepaalde gedragspatronen leiden. We gaan echter niet diepgaand graven in jouw verleden.  Samen kijken we naar wat er op dit moment speelt bij jou, wat je wilt in de toekomst en hoe je daar kunt komen. Je ontwikkelt je eigen inzichten en weet hoe je met die inzichten aan de slag kunt, nu en in de toekomst. Doordat de antwoorden uit jezelf komen bereik je met coaching een duurzaam resultaat.

Is coaching een ‘quick fix’?

Nee coaching is geen quick fix. Coaching is een verandertraject dat inzet, energie en commitment vraagt.

Welke werkwijze volg jij bij het coachen?

Belangrijke kenmerken van mijn werkwijze:

 • jij bepaalt het doel van het coachtraject, niet ik, niet je werkgever
 • ik zet me volledig in en ik verwacht van jou hetzelfde
 • ik accepteer jou zoals je bent
 • ik ben eerlijk en open en als ik denk dat jij daarmee gediend bent ook confronterend
 • het gaat niet om het oplossen van een probleem maar om een duurzaam verandertraject waar je de rest van je leven baat bij hebt
Welke methoden en technieken gebruik je?

De basis van waaruit ik werk wordt gevormd door Co-Active Coaching en Positieve Psychologie.

Daarnaast ben ik opgeleid in de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Mindfulness (zowel MBSR/MBCT als Workplace), CSR methode bij stress en burn-out, Metacognitieve therapie (MCT) en Career Story Interview (Savickas).

In een coachtraject gebruik ik altijd een mix van methoden en technieken. Bepalend daarbij is wat voor jou het beste werkt. 

Ik worstel zowel met stress, als met mijn persoonlijke groei als met mijn loopbaan. Wat nu?

Die combinatie van vragen komt heel vaak voor. Je kunt dan een coachtraject bij mij doen waarin al deze zaken aan de orde komen. Omdat er bij de coaching sprake is van overlap tussen deze drie dingen, is het niet zo dat een coachtraject dan veel langer duurt.

Moet ik me vastleggen op een heel traject?

Nee. Als jij na een proefgesprek besluit dat je mij als jouw coach wilt inhuren, maak ik een overeenkomst waarin we onze afspraken vastleggen. Hierin staat aangegeven dat jij na elk gesprek opnieuw kunt besluiten of je verder gaat. Je legt je dus niet vast op een bepaald aantal gesprekken.

Wordt coaching vergoed?

Coaching wordt niet vergoed door ziektekostenverzekeraars.

Meestal is de werkgever bereid om de coaching te betalen, zeker in het geval jij op dit moment ziek thuis bent.

Ben je zzp’er / ondernemer dan kun je de kosten van het coachtraject opvoeren als zakelijke kosten en kun je de BTW terugvragen.

Hoe en waar vinden onze gesprekken plaats?

Je kunt kiezen uit:

 • videobellen (zoom/skype/facetime) of telefonisch
 • in mijn werkruimte in Roermond (corona-proof, lees hier meer)
 • wandelcoaching in Roermond of directe omgeving

Eventueel is het mogelijk om af te spreken buiten Roermond. Neem hiervoor even contact op. 

Werkt coaching met videobellen of telefonisch wel?

Ik heb veel en goede ervaringen met het coachen via telefoon of videobellen. Het resultaat is hetzelfde als van een ‘gewoon’ gesprek. Voorwaarde is wel dat jij op een plek zit waar je ongestoord kunt werken.

Moet ik me voor ons eerste gesprek voorbereiden?

Nee je hoeft je niet voor te bereiden. Ik zal je vragen om wat over jezelf te vertellen en wat je met het coachtraject wilt bereiken. Ik licht toe hoe het coachtraject in zijn werk gaat en als je wilt vertel ik ook iets over mezelf. Tot slot kunnen we – als dat op dat moment voor jou goed voelt – een korte coaching doen.

Kan ik een ACT training bij je volgen?

In de coaching integreer is sowieso onderdelen van ACT. Als jij dat wilt structureren we het coachingtraject volledig volgens de zes peilers van ACT en is het dus in feite een ACT coaching/training.

Kan ik een Mindfulness training bij je volgen?

Ja dat kan. Je kunt kiezen voor een traditionele 8 weekse MBSR/MBCT training of voor een 4 of 6 weekse Workplace Mindfulness Training. 

Zijn onze gesprekken vertrouwelijk?

Ja. Een coachtraject kan alleen maar werken als jij er volledig op kunt vertrouwen dat ik niets over de inhoud van onze gesprekken en over het verloop van het traject naar buiten breng. Jou staat het uiteraard vrij om hier wel met anderen over te praten.

Informeer je mijn werkgever over de voortgang en inhoud van onze gesprekken?

Betaal jij het traject zelf dan verloopt dit volledig buiten jouw werkgever om. Als jij zelf je werkgever wilt informeren dan is dat aan jou.

Als jouw werkgever het traject betaalt, krijgt deze (soms is dat de leidinggevende, soms een P&O medewerker. Dit verschilt per organisatie.) de offerte – na jouw goedkeuring – te zien. In de offerte vermeld ik niets over de inhoud van het traject.  Als het traject is afgelopen meld ik dat, zonder in te gaan op inhoud, verloop of resultaten.

Indien jij mij daar om vraagt, ben ik uiteraard bereid om samen met jou een gesprek met je werkgever te voeren waarin het coachtraject aan de orde komt. We spreken dan samen vooraf af welke rol ik tijdens het gesprek in zal nemen.

Ook is het mogelijk om aan het eind van het traject een schriftelijk verslag van het traject op te stellen. Als jij dat wilt kun jij dit verslag aan je werkgever laten lezen. Ik rapporteer nooit rechtstreeks aan werkgevers.

Ben je lid van een beroepsorganisatie?

Ja. Als geaccrediteerd practitioner coach ben ik aangesloten bij de NOBCO, de grootste beroepsvereniging van coaches in Nederland. Ik houd me aan de Ethische Gedragscode van de NOBCO en in het onverhoopte geval van klachten is het bijbehorende klachtenreglement van toepassing.

 

Wat houd certificering eigenlijk in?

Dat ik gecertificeerd ben als coach, betekent onder andere het volgende:

 • dat ik een gedegen, erkende coachopleiding heb gevolgd
 • dat mijn coaching is beoordeeld door ervaren en hiervoor speciaal opgeleide supervisors
 • dat ik mensen coach met allerlei verschillende coachvragen en achtergronden
 • dat ik regelmatig reflecteer op mijn rol en functioneren als coach
 • dat ik bekend ben met en me houd aan de ethische richtlijnen die gelden voor coaches
 • dat je bij klachten terecht kunt bij de certificeringsinstantie
 • dat ik regelmatig specialistische coachopleidingen volg om mezelf verder te bekwamen
 • dat ik regelmatig deelneem aan intervisie en supervisie
Ben je gecertificeerd?

Ja. Ik ben EIA (European Individual Accreditation) geaccrediteerd practitioner coach conform EMCC/NOBCO.

Daarnaast ben ik gecertificeerd door het Coaches Training Institute (CTI) als Certified Professional Co-Active Coach (CPCC).

Driek de Wit

De Sporck 10
6042 NP Roermond
KvK-nummer: 51535106
BTW- Id: NL001668683B48