Bel of app: 06 - 11 318 238 info@driekdewitcoaching.nl

Herken stress tijdig!

Vaak hebben we stress pas laat in de gaten.

Als we gestresst zijn, zijn we immers vaak zeer druk doende, zitten we veel in ons hoofd en zijn we erg bezig met de toekomst namelijk met alles wat we nog moeten doen. We zijn ons niet of nauwelijks bewust van hoe het op dat moment eigenlijk met ons gaat.

Voor een tijdje is dat niet zo erg maar als je zo langdurig doorgaat dan slaat op een gegeven moment je lichaam alarm. Van oververmoeidheid kun je niet meer slapen of je krijgt hartklachten. Dit geldt net zo goed voor jonge mensen. Ik heb klanten van rond de dertig met een goede conditie die hartklachten hebben als gevolg van stress.

Overigens brengen mensen lichamelijke klachten vaak nog niet direct in verband met stress. Dat is natuurlijk maar goed ook want soms is er weldegelijk een lichamelijke oorzaak.

Maar op het moment dat een arts vraagt: “Kan het wellicht met stress te maken hebben?”, vallen er vaak wel een paar kwartjes.

Hoe kun je nu voorkomen dat het zo ver komt?

Op de eerste plaats door je bewust te worden van vroege waarschuwingssignalen van stress. Je kunt dan denken aan:

  • Sneller geïrriteerd zijn (kort lontje)
  • Slecht slapen
  • Piekeren
  • Geen zin meer hebben om (leuke) dingen te ondernemen
  • Negatieve gedachten in je hoofd hebben
  • Je opgejaagd voelen
  • Veel snoepen of snacken
  • Je terugtrekken

Ga voor jezelf eens na wat bij jou signalen zijn dat je gestresst bent. Je kunt dit ook aan je gezinsleden vragen. Zij hebben het vaak eerder en beter door dan jijzelf.

Wat nu te doen als je de vroege waarschuwingssignalen van stress krijgt?

Misschien is je eerste reactie: “dan ga ik een tijd op de bank liggen en doe helemaal niks meer”.

Als het jou lukt om op de bank te liggen met een leeg hoofd dan zeg ik: vooral doen!

Je hoofd leegmaken is echter nog niet zo eenvoudig en al zeker niet als je stress ervaart.

Wat dan wel?

Ga dingen doen die je leuk vindt én ga dingen doen die je voldoening geven.

Als we het heel druk hebben zijn we geneigd om juist minder leuke en voldoening gevende activiteiten te gaan doen. Het sporten en het uitgaan met vrienden schiet er bij in en het bezoek aan onze oude oma die dat zo waardeert komt er ook maar niet van.

Het ondernemen van leuke én voldoening gevende activiteiten kan je juist helpen om beter met stress om te gaan. Ze compenseren als het ware voor de stressgevende activiteiten.

Maak voor jezelf eens twee rijtjes. Een van dingen die je leuk vindt en een van dingen die jou voldoening geven. Krijg je signalen dat de stress begint toe te slaan haal dan je lijstjes tevoorschijn en ga wat doen. Soms moet je jezelf dan wel even een schop onder je [piep] geven want het kan best zijn dat je er in eerste instantie helemaal geen zin in hebt. Dat het je goed doet als je wel wat onderneemt weet je eigenlijk best. Nu alleen nog van die bank af…

Heb je het idee dat jij al te lang met stress rondloopt om het nog zelf op te kunnen lossen, neem dan eens contact op. Ik kan je leren op een andere manier met werkdruk en stress om te gaan zodat het geen negatieve impact meer heeft op je leven.