Bel of app: 06 - 11 318 238 info@driekdewitcoaching.nl

Herstel van burn-out 

Herken je het volgende?

  • Je voelt je uitgeput en ook na het weekend of een weekje vakantie voel je je niet beter.
  • Je hebt lichamelijke klachten, bijv. hoofdpijn, hartkloppingen, maagklachten of oorsuizen.
  • Je hebt problemen met focussen, overzicht bewaren, schakelen en onthouden.
  • Je bent doodmoe en toch lukt het je niet om in slaap te komen.
  • Emotioneel zit je niet lekker in je vel. Je voelt je bijvoorbeeld onzeker, angstig, labiel of gedeprimeerd.
  • Je bent alsmaar aan het doorhollen, zit ’s avonds nog te stuiteren op de bank of kunt juist helemaal niks meer.

Hieraan voorafgaand heb je langdurig te veel hooi op je vork genomen (mentaal en/of fysiek). Dat kan in je werk zijn maar ook privé, bijvoorbeeld als mantelzorger.

Als je dit herkent is de kans groot dat je een burn-out hebt of daar dicht tegenaan zit.

Tijd om te accepteren dat het niet langer gaat en dat je hulp nodig hebt.

Je kunt meteen contact met me opnemen voor een gratis en vrijblijvende afspraak. Telefonisch: 06-11318238 of via e-mail: info@driekdewitcoaching.nl

CSR methode 

De CSR aanpak bij stress en burn-out is wetenschappelijk onderbouwd.

Het is een integrale aanpak met aandacht voor zowel de lichamelijke als de mentale aspecten van stress.

Voor meer informatie over CSR centrum: csrcentrum.nl

“In een periode waarin ik veel stress en druk ervaarde en het gevoel had altijd ‘aan’ te staan, heb ik contact gezocht met Driek. De drempel om een coach in de arm te nemen was in eerste instantie groot. Bij Driek voelde ik me echter snel op mijn gemak. De gesprekken ervaarde ik als open en in positieve zin confronterend. Doordat ze me op prettige wijze een spiegel voorhield, werd ik me bewust van gewoonten die ik los wilde laten en gedrag dat ik juist wél vast wilde houden. Haar kritische vragen en praktische ‘uitdagingen’ hielpen niet alleen om meer rust en ruimte te voelen en mijn energiebalans te bewaren, maar ook om zaken structureel anders aan te pakken. Ik handel nu meer vanuit mijn eigen kracht en heb weer plezier in mijn werk. Ik kan iedereen aanraden om af en toe met een vergrootglas naar jezelf te kijken en de confrontatie met jezelf aan te gaan.”

Anne Geurts

Communicatieadviseur, Arc Communicatie

Psycho-biologische (Body-Mind) aanpak

Ik begeleid mensen met langdurige stress of burn-out volgens de CSR-methode.

Na een lange periode van stress ontstaat er een ontregeling van het lichamelijke stresssysteem.

Dat betekent dus ook dat je eerst lichamelijk moet herstellen van langdurige stress of burn-out.

Pas als je je lichamelijk weer fit voelt gaan we met het mentale stuk aan de slag.

Probeer het gratis en vrijblijvend uit

Wil je weten of we een goede match hebben? In een gesprek van een uur kun je nader kennis met me maken en bepalen of mijn werkwijze je aanspreekt. Het is gratis en vrijblijvend.

Ontstaan van burn-out

Een burn-out ontstaat doordat je lange tijd te veel hooi op je vork hebt genomen en dat onvoldoende gecompenseerd hebt met slapen, rust en ontspanning. Je hebt langdurig ‘een tandje bijgezet’ en nog een tandje en nog een … totdat het niet meer ging. We zeggen dan dat je roofbouw hebt gepleegd.  Duurt dit te lang dan krijg je uiteindelijk een burn-out.

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe burn-out ontstaat:

Begeleiding in fasen:

Start: Uitgebreide intake

Om goed inzicht te krijgen in jouw stressklachten vraag ik je aan het begin van het traject om een stressvragenlijst in te vullen. Samen bespreken we de uitkomsten hiervan en stel ik je bovendien nog extra vragen over je klachten, de ontstaansgeschiedenis en je persoonlijke en werkomstandigheden.

Zonodig zal ik je vragen om een biofeedback of HRV-meting te doen bij een collega van mij die hierin gespecialiseerd is.

Op deze manier kan ik de begeleiding precies afstemmen op wat jij nodig hebt.

Fase 1: Roofbouw stoppen en lichamelijk herstel

De weg uit een burn-out start ermee dat je uit de tredmolen stapt (of valt). Het kan zijn dat je je ziek meldt maar dat hoeft niet per sé. Als je blijft doorwerken is het wel zaak om het roer flink om te gooien.

Om jou te helpen om te accepteren dat je een burn-out hebt, leg ik je uit hoe een burn-out ontstaat en wat er bij stress in je lichaam gebeurt.

Je begint nu eerst met lichamelijk herstel.

Hoe?

Heel belangrijk is een goede afwisseling tussen inspanning en ontspanning.

Waarschijnlijk moet je de mate van inspanning in je dag verminderen. Samen kijken we hoe je dat kunt doen.

Het ontspannen gaat mogelijk nog niet zomaar vanzelf. Het kan zijn dat je de hele dag ‘aan’ staat. Je gaat leren hoe je moet (MAG!) ontspannen.

Je krijgt van mij – op basis van de uitgebreide intake – een concreet advies voor je dagindeling en praktische oefeningen. Wel zo gemakkelijk want dan hoef je daar zelf niet over na te denken.

Je blijft wel bewegen, maar op een rustige manier. Kwalitatief wandelen is hier heel geschikt voor, dat wil zeggen dat de nadruk ligt op het ontspannen en het gebruiken van je zintuigen tijdens het wandelen. En dus niet op de afstand of de snelheid waarmee je loopt.

Aan de hand van hoe je lichaam reageert op je nieuwe dagindeling (de mate van activiteit enerzijds en rust anderzijds) gaan we telkens een klein beetje aanpassen: een stapje vooruit of zo nodig een stapje terug. Hoe jij je voelt is dus leidend voor de aanpak van je herstel.

Fase 2: Opbouw van je vitaliteit en leren goed voor jezelf te zorgen

Als je merkt dat je wat beter in je vel zit en weer wat meer aankan, ga je je activiteiten rustig wat uitbouwen.

Belangrijk hierbij is dat je je steeds bewust bent van het effect van activiteit op je lichaam, met name op je energieniveau.

Om die bewustwording te stimuleren krijg je ook weer praktische oefeningen.

In deze fase gaan we ook met het mentale stuk aan de slag. Welke patronen kun je bij jezelf herkennen die maken dat je te lang doorgaat, onvoldoende rust neemt en je grenzen niet aangeeft.

Hier gaan we ook kijken naar jouw kernkwaliteiten. Waar ben jij van nature goed in?

Je kernkwaliteiten zijn namelijk vaak zeer bruikbaar om voor jezelf in te zetten en bovendien gaat het inzetten van je kernkwaliteiten vaak veel gemakkelijker dan het geforceerd dingen doen die je eigenlijk niet liggen.

Hier leggen we ook de relatie naar je werk. In hoeverre matcht je werk met jou?  Wellicht moeten er dingen in jouw werk of werkomstandigheden veranderen zodat je beter/met minder stress kunt functioneren. Dit kunnen hele praktische zaken zijn (zoals bijv. je werktijden) maar het kan ook zijn dat je tot de conclusie komt dat je liever wat anders wilt gaan doen.

Hier kijken we samen naar en als jij daaraan toe bent, bespreek je dit ook met je werkgever.

Fase 3: Re-integratie, conditie opbouwen en zorgen voor duurzaam resultaat

In deze fase ga je aan de slag met het opbouwen van je conditie. Belangrijk is dat je kiest voor een manier van bewegen die je leuk vindt, zodat je het ook volhoudt.

Het opbouwen van je conditie gaat ook weer in een rustig tempo waarbij de manier waarop jouw lichaam reageert, leidend is voor het tempo waarin dit gebeurt. Je kunt hierbij je gevoel als graadmeter nemen. Met gevoel bedoel ik je bewustzijn van wat zich in je lichaam afspeelt (de hoeveelheid energie die je hebt, de effecten van een training e.d.). Dit lichaamsbewustzijn is erg belangrijk bij het herstellen van burn-out en bij het voorkomen van een terugval. Gelukkig kun je dit trainen. Je krijgt hiervoor weer praktische oefeningen.

Hanteer jij het motto ‘meten is weten’ dan kun je natuurlijk ook hulpmiddelen gebruiken zoals een hartslag- of HRV-meter.

Pas als je thuis weer activiteiten kunt ondernemen die op werk lijken zonder daar heel erg moe van te worden, ga je rustig beginnen met re-integreren. Het uitbouwen van je werkuren gaat ook weer op basis van hoe je je voelt. Zonodig doe je een stapje terug.

In deze fase is het belangrijk om te kijken in hoeverre dat de dingen die je geleerd hebt op het gebied van zelfzorg overeind blijven als je weer aan het werk bent. Zonodig tackelen we zaken die jou van goede zelfzorg afhouden zodat je je herstel behoudt en ook in de toekomst met plezier en voldoening je werk kunt doen, zonder dat het je uitput.

Op deze manier ga je met veerkracht en goeie zin weer aan het werk en weet je hoe je kunt voorkomen dat je opnieuw in de mallemolen belandt.

Vragen?

Bel of mail me gerust. Ik ben bereikbaar op tel. nr. 06-11318238 (ma t/m vr van 9 tot 21 uur) of mail naar info@driekdewitcoaching.nl. Je krijgt meestal nog dezelfde dag een reactie.

Eerst meer weten over mij? Kijk dan hier.

Hoe verder ná een burn-out?

Heb jij een burn-out gehad en ben je inmiddels (nagenoeg) herstelt, dan kan het goed zijn dat je je afvraagt hoe je verder wilt met je werk en je leven. Wellicht heb je er behoefte aan om voor jezelf op een rijtje te zetten wat nu eigenlijk echt belangrijk voor jou is. Misschien heb je twijfels over je werk en vraag je je af of je niet iets heel anders wilt gaan doen.

Met dit soort vragen kun je bij mij terecht. Onze gesprekken en de oefeningen die je thuis doet, geven je inzicht in:

  • Jouw waarden (de dingen die van wezenlijk belang voor jou zijn);
  • Jouw kernkwaliteiten (wat je van nature goed doet) en waar en hoe je je kernkwaliteiten in wilt zetten
  • De dingen waar jij je voor in wilt zetten
  • Het soort werk dat goed past bij wie jij bent

De coaching helpt je bovendien om keuzes te maken en concrete stappen te zetten.

Plan direct online je afspraak in voor een gratis en vrijblijvend orientatiegesprek. 

Driek de Wit

De Sporck 10
6042 NP Roermond
KvK-nummer: 51535106
BTW- Id: NL001668683B48