Bel of app: 06 - 11 318 238 info@driekdewitcoaching.nl

Ik mag denken/voelen wat ik wil

Jaren geleden kreeg ik een boekje van René Diekstra in handen met de titel ‘Ik kan denken/voelen wat ik wil’. Het gaat over het omgaan met negatieve gedachten en gevoelens. Kort door de bocht is het idee dat het ‘irrationele’ gedachten zijn die tot negatieve gevoelens leiden en dat je daar ‘rationele’ gedachten voor in de plaats kunt zetten.

Dit was jarenlang een van de meest toegepaste methoden binnen de psychologie. Inmiddels weten we dat het niet mogelijk is om je gedachten te vervangen door andere gedachten. Je denken en ook je voelen is ‘onstuurbaar’.

Toch was dit boekje voor mij een eye-opener. Ik heb namelijk de titel verkeerd onthouden! In mijn hoofd was blijven hangen: ‘Ik mag denken/voelen wat ik wil.”

Sta er even bij stil hoe dat is als je mag denken en voelen wat je wilt. Bevrijdend toch? Als ik mag denken en voelen wat ik wil dan hoef ik er niet mee te strijden. En dat scheelt een hele hoop negatieve gedachten en gevoelens!

Betekent dat dan dat je je in je gedrag moet/mag laten leiden door negatieve gedachten en gevoelens? Dat mag wel maar … het hoeft niet. Je kunt namelijk ook met belemmerende gedachten en gevoelens dat doen wat jij belangrijk vindt. Zo kun je met de gedachte: ‘ik word vast niet serieus genomen’ (en bibberende knieën) in een vergadering aangeven dat je het ergens niet mee eens bent.

Ik wens jou toe dat je van jezelf mag denken en voelen wat je wilt én dat je die dingen doet die voor jou belangrijk zijn.