Bel of app: 06 - 11 318 238 info@driekdewitcoaching.nl

Ken jij jouw kernkwaliteiten?

Ken jij jouw kernkwaliteiten?

Uit wetenschappelijk onderzoek∗ blijkt dat inzicht in je kernkwaliteiten en het veelvuldig en op verschillende gebieden toepassen van je kernkwaliteiten je welbevinden verhoogt. Bovendien versterkt het gebruiken van je kernkwaliteiten je motivatie en presteer je beter. Iets om je leidinggevende mee te confronteren in je eerstvolgende functioneringsgesprek als hij/zij het wil hebben over de ‘dingetjes die wellicht wat beter zouden kunnen…’?

Wat zijn eigenlijk kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten, ook wel sterke kanten genoemd zijn dingen die je ‘van nature’ goed doet. Het kunnen eigenschappen zijn die ‘aangeboren’ zijn maar vaak hebben ze wel kunnen ‘rijpen’ in een bepaalde omgeving. Het zijn echter geen vaardigheden die je in een opleiding geleerd hebt. Het toepassen ervan gaat je heel gemakkelijk af en geeft je energie. Vaak zijn het kwaliteiten waarvan je zelf niet eens in de gaten hebt dat je ze hebt maar zijn ze niettemin heel bepalend voor jouw identiteit en voor wat jou uniek maakt.

Hoe krijg je inzicht in je kernkwaliteiten?

Je kunt op verschillende manieren inzicht krijgen in je sterke kanten. Zo kun je bijvoorbeeld eens vragen aan mensen die je goed kennen wat ze in jou waarderen. Vraag verschillende mensen en kijk of er een rode draad te ontdekken is.

Een andere optie is dat je voor jezelf eens een aantal momenten/situaties/periodes uit het verleden terughaalt in je herinnering waarbij je het gevoel had dat de (meeste) dingen goed liepen. Momenten waar je met een goed gevoel en voldoening op terugkijkt. Dat kunnen momenten in je werk zijn geweest maar ook in je studietijd of je privéleven. Wie was jij in die momenten? Wat was jouw bijdrage? Hoe stelde je je op? Waar konden anderen op rekenen? Wat was jouw meerwaarde?

VIA Vragenlijst

Je kunt ook online de vragenlijst ‘Values in Action (VIA) Character Strengths** invullen. Deze vragenlijst onderzoekt 24 kernkwaliteiten die iedereen in meer of mindere mate bezit. Nadat je de vragenlijst hebt ingevuld krijg je jouw volgorde van kernkwaliteiten. De vijf tot zeven die bovenaan staan en waar je dus het hoogst op scoort, worden ook wel ‘signature strengths’ genoemd. De (gratis) vragenlijst vind je hier:

https://www.viacharacter.org/

En nu aan de slag

Inzicht in je kernkwaliteiten alleen is niet voldoende om optimaal te kunnen functioneren. Daarvoor moet je ze ook regelmatig toepassen en op verschillende vlakken. Zodra je helder hebt wat jouw 5-7 belangrijkste kernkwaliteiten zijn, vraag jezelf dan eens af of er gebieden zijn waar je ze nog niet (vaak) inzet, maar waar dat wel zou kunnen. Ook kun je jezelf de vraag stellen of er op dit moment wellicht iets in je leven of werk is wat niet zo lekker loopt en hoe jouw kernkwaliteiten je daarbij zouden kunnen helpen. Bedenk een aantal heel concrete toepassingen waar je komende week meteen mee aan de slag gaat.

 

∗Zie bijvoorbeeld Meyers & Van Woerkom, 2017.

**Peterson, 2006.