Last van piekeren over het verleden?
Heb jij de neiging om gebeurtenissen uit het verre of recente verleden alsmaar te herkauwen in je hoofd?
Een supermenselijk fenomeen, mede mogelijk gemaakt doordat we over taal kunnen beschikken.
Natuurlijk kan het weleens handig zijn om terug te kijken op zaken uit het verleden. Als je dit bewust doet en met als doel om er van te leren is dat prima.
Maar vaak draaien we rondjes in ons hoofd en komen we geen steek verder met al dat gedenk.
Wat kun je doen als je last hebt van piekeren over het verleden?
Neem op de eerste plaats je gedachten niet (al te) serieus. Een gedachte is niks meer of minder dan een chemisch proces in je brein. In een ander blog zal ik daar wat meer op ingaan.
Op de tweede plaats: schrijf het van je af.
Uit onderzoek is gebleken dat dagelijks schrijven over traumatische gebeurtenissen helpt bij de verwerking.
Een bekend onderzoek op dit gebied is gedaan door James W. Pennebaker. Pennebaker liet studenten vier dagen lang elke dag vijftien minuten schrijven over een traumatische ervaring of over een neutraal onderwerp. De eerste groep gaf in het half jaar na het onderzoek aan dat ze minder naar de dokter of het ziekenhuis gingen en minder pijnstillers innamen dan de tweede groep. Ook hadden de deelnemers op de lange termijn minder last van stress.
Uit een recenter onderzoek van Burton en King blijkt overigens dat twee minuten per dag ook al effectief is.
Misschien heb jij geen traumatische gebeurtenissen meegemaakt, maar maak je olifanten van muggen. Ik ben ervan overtuigd dat schrijven dan net zo goed werkt. Probeer het gewoon eens uit en laat me weten hoe het je bevalt.