Coaching op basis van je levensverhaal
Bij coaching op basis van je levensverhaal (ook wel narratieve coaching genoemd) gebruiken we ‘het verhaal’ als metafoor voor je leven. Jij bent de hoofdpersoon in je eigen levensverhaal en misschien nog wel belangrijker: de schrijver van het verhaal.
Natuurlijk komt er van alles op je pad waar je zelf niet de hand in hebt. Het begint al met het gezin waarin je geboren wordt, jouw plaats in het gezin en de plek (land/stad/dorp/wijk/cultuur/…) waar je opgroeit. Dit zijn gegevenheden waar je geen invloed op hebt. Je zou kunnen zeggen: het decor waartegen het eerste deel van je leven zich afspeelt.
“Door de coaching sessies heb je mij weer de juiste zelfinzichten gegeven waarmee ik aan de slag kan. Ik ben er ook trots op dat je mij weer op mijn eigen pad hebt gekregen, waar ik vanuit mijn eigen positieve zelfbeeld weer aan de slag kan. Ik zal een ieder die ik ken en die worstelt met zijn of haar “mid-work crisis” dan ook zeker aanraden om via jou een coaching traject te volgen.”
Naarmate je ouder wordt ga je echter steeds vaker keuzes maken, bijvoorbeeld naar welke middelbare school je gaat, je vakkenpakket, de vriendjes waar je mee omgaat, de sport waar je ‘op gaat’, enz. Meestal hebben je ouders, leraren en omgeving hier nog een grote invloed op. Toch begint er al meer van jouw eigenheid zichtbaar te worden: volg je bijvoorbeeld het advies van je ouders om naar middelbare school A te gaan of zet je je juist af tegen dat advies. Vind je het belangrijk naar welke school je vriendjes gaan of wil jij juist een nieuwe start en nieuwe vrienden maken.
Zo maak je steeds vaker je eigen keuzes in hoe je omgaat met dingen die er gebeuren in je leven, ontmoetingen, vrolijke gebeurtenissen en droevige gebeurtenissen; makkelijke en moeilijke. Hoe jij met al die dingen omgaat, zegt veel over jou. Eigenlijk ben je steeds een stukje van je levensverhaal aan het schrijven, waarbij je enerzijds – op jouw eigen wijze -reageert op wat zich voordoet en anderzijds zelf initiatieven neemt, plannen maakt en uitvoert.
Wellicht ben je nu op een punt beland waarop je niet meer zo lekker in je verhaal zit; misschien heb je wel het gevoel dat je er geen grip meer op hebt; dat iemand anders jouw verhaal aan het schrijven is of misschien voel je je zelfs meer een figurant in je verhaal dan de hoofdpersoon. Of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar de rode draad in jouw verhaal tot nu toe en wil je eens kijken welke richting je de draad in de toekomst op wilt sturen. In beide gevallen zou coaching op basis van je levensverhaal iets voor je kunnen zijn.
Hoe gaat het in zijn werk?
Stap 1: Verkenning van het heden
Waar sta je op dit moment? Wat houdt je bezig? Welke vragen heb je? Wat is de vraag onder de vragen? Samen ontginnen we je belangrijkste vraag. Deze vraag gaat altijd over de toekomst. Bijvoorbeeld: welk werk wil ik gaan doen?, hoe geef ik meer zin aan mijn leven?, hoe ga ik om met kritiek?, wie wil ik eigenlijk zijn nu mijn kinderen de deur uit gaan? Die vraag vormt het uitgangspunt van het onderzoek naar je levensverhaal (de beginvraag). Vandaaruit ga je terugkijken en vooruitkijken.
Stap 2: Terugkijken
Je brengt je leven tot nu toe in kaart. Wat waren belangrijke gebeurtenissen, ontmoetingen, keuzemomenten en keerpunten. En: hoe ben jij daar mee omgegaan? Om te voorkomen dat het een heel cognitief/rationeel ‘feiten-onderzoek’ wordt, ga je creatief aan de slag. Dat kan bijvoorbeeld door verhalen te schrijven of gedichten of door te tekenen of schilderen, foto’s te maken of moodboards, … Hierbij gaat het erom wat jou aanspreekt of misschien juist wel om iets te doen wat je nog nooit eerder gedaan hebt. Daarbij is het belangrijk je te realiseren dat het hier om het proces gaat en niet om het resultaat. Het gaat er dus niet om ‘iets moois’ te maken.
Stap 3: Perspectieven herkennen en zo nodig je verhaal herschrijven
Samen kijken we vervolgens in welk perspectief je zit als je naar je verleden kijkt: voel je je een grote held of zie je jezelf als willoos slachtoffer van omstandigheden? Zie je jezelf als een onbevangen prinsesje dat door het leven huppelt of zie je jezelf als Don Quichot die vecht tegen windmolens? En hoe bevalt je dit perspectief? Helpt het je bij het beantwoorden van je beginvraag of werkt dit perspectief je juist tegen? Past dit perspectief bij je waarden en kernkwaliteiten? Zijn er wellicht andere perspectieven denkbaar die behulpzamer zijn. Hier ga je dus – zo nodig – je eigen verhaal herschrijven. Je maakt als het ware een herziene editie van je levensverhaal. Die ga je ook weer ‘verbeelden’. Vanuit het ‘herschreven verhaal’ leggen we de link naar je beginvraag. Worden er al antwoorden zichtbaar? Is het nog wel de goede vraag of moet deze volledig over boord of aangepast?
Stap 4: Vooruitkijken
Nu wordt het tijd om naar de toekomst te kijken. Wat wordt het volgende hoofdstuk? Wie wil je zijn? Hoe wil je omgaan met wat er nu en in de toekomst op je bordje ligt? Wat kan jou helpen om de regie over je levensverhaal in handen te nemen en te houden? Ook in deze fase ga je weer creatief aan de slag op een voor jou passende manier.
Stap 5: Beantwoorden en afronden
Nu je heden, verleden en toekomst hebt verkend, is het tijd om een conclusie te trekken t.a.v. je beginvraag. Dit is ook een handig moment om te kijken wat er concreet nodig is om jouw toekomst op de door jou gewenste manier vorm te geven.
Werkwijze (praktisch):
Een coachtraject op basis van je levensverhaal bestaat uit ongeveer vijf gesprekken. Thuis, tussen onze gesprekken in, ga je aan de slag met opdrachten. Dit zijn geen opdrachten die je even tussen de soep en de aardappelen kunt doen. Het werken met je levensverhaal vraagt om verstilling, vertraging, reflectie en ‘op je in laten werken’. De tijd tussen twee gesprekken is daarom meestal wat langer dan bij ‘gewone’ coachtrajecten. De totale doorlooptijd is dus ook wat langer. Denk aan vijf à zes maanden. Een alternatief is dat je voor een aantal dagen je agenda helemaal leeg veegt, je terugtrekt op de (spreekwoordelijke) hei en jezelf helemaal onderdompelt in je levensverhaal.
Hoe en waar?
Dit zijn de mogelijkheden:
- we zien elkaar in Roermond of Venlo
- online (videobellen) of telefonisch
- wandelcoaching (alleen vervolgafspraken; locatie in overleg te bepalen)
Liever eerst nog wat meer weten over mij? Kijk dan hier.
Probeer het gratis en vrijblijvend uit
Wil je weten of we een goede match hebben? In een gesprek van een uur kun je nader kennis met me maken en bepalen of mijn werkwijze je aanspreekt. Het is gratis en vrijblijvend.
Driek de Wit
De Sporck 10, 6042 NP ROERMOND
KvK-nummer: 51535106
BTW- Id: NL001668683B48