Bel of app: 06 - 11 318 238 info@driekdewitcoaching.nl

Zit je niet lekker in je vel of heb je het gevoel dat je meer uit je leven kunt halen dan je nu doet?

Wil je je – kortom – gelukkiger voelen?

Je kunt je geluksgevoel vergroten!

Uit onderzoek van Martin Seligman blijkt dat er drie zaken bijdragen aan geluk: plezier, flow en betekenis.

Plezier

Plezier wil zeggen dat je veel positieve emoties ervaart. Je doet leuke dingen, lacht en geniet. Helaas is de mate waarin je positieve emoties hebt voor een groot deel erfelijk bepaald en daardoor maar in geringe mate te beïnvloeden. Bovendien raak je snel gewend aan positieve emoties.

Wat helpt is het bewust genieten en het delen van je plezier.

Flow

Hiermee bedoelt Seligman dat je dingen doet (je werk, ouderschap, hobby’s, etc.) op een dusdanige wijze dat het lijkt alsof de tijd stilstaat. Je wordt als het ware helemaal geabsorbeerd door dat waar je mee bezig bent. Flow is uitgebreid onderzocht door Mihaly Csikszentmihalyi**. Om dit te bereiken is het nodig dat je je sterke kanten kunt inzetten en dat dat waar je mee bezig bent een uitdaging voor je vormt. Je moet je er volledig voor concentreren.

Kun jij jouw kwaliteiten voldoende inzetten en heb jij genoeg uitdaging?

Betekenis

Betekenisvol leven houdt in dat je je kwaliteiten inzet voor een doel dat groter is dan jijzelf en dat aansluit bij de dingen die je belangrijk vindt oftewel: bij je waarden.

Sluiten de dingen die jij doet aan bij je waarden en dragen ze bij aan een hoger doel?

De geluksformule

Betekenisvol bezig zijn draagt het meest bij aan een gevoel van geluk. Flow in belangrijke mate. Het ervaren van positieve emoties voegt maar een klein beetje toe en is op zichzelf niet genoeg om je gelukkig te voelen.

Nu je de ‘geluksformule’ weet, wat wordt je eerste stap?