Bel of app: 06 - 11 318 238 info@driekdewitcoaching.nl

Ieder mens heeft een fundamentele behoefte aan erkenning

Die erkenning kun je deels uit jezelf halen, maar daarnaast is het van wezenlijk belang dat je erkenning krijgt van anderen. Daarvoor is het nodig dat we aan elkaar onze waardering laten blijken. Het is goed je te realiseren dat iedereen zo zijn eigen voorkeuren heeft als het gaat om het ontvangen van blijken van waardering.

Dr. Gary Chapman noemt in zijn boek ‘The Five Love Languages’ vijf waarderingstalen als het gaat om liefdesrelaties. Hieronder heb ik ze vertaald naar de werksituatie.

5 manieren om je waardering te laten blijken aan collega’s:

 

Positieve woorden: Het uitspreken van waardering naar elkaar, complimenteren voor geleverd werk en even bedanken.

Tijd en aandacht: Hierbij kun je denken aan collegiaal samenwerken aan taken, teambuildingsactiviteiten of samen wat gaan drinken na het werk.

Cadeautjes: Bij speciale gelegenheden kun je een cadeautje geven. Daarbij is het belangrijk dat deze aansluiten bij de interesse of hobby van de collega zodat uit het cadeautje blijkt dat je je echt verdiept hebt in de ander.

Dienstverlening: Als je een collega ergens mee wilt helpen vraag dan eerst of de ander dat wel wil, doe het op de manier zoals de ander wil dat het gebeurt, pas op dat je niet gaat ‘redden’ en wees duidelijk over je eigen mogelijkheden en beperkingen (bijv. in tijd).

Traktaties: Trakteer eens zomaar op wat lekkers. Iets zelfgemaakts of fruit uit eigen tuin doet het altijd goed.

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor een bepaalde waarderingstaal. Misschien herken je dit wel uit je thuissituatie. Je brengt een bloemetje mee voor je partner en hij/zij zegt vervolgens: ‘heel leuk maar ik had liever gehad dat je vanochtend de afwas had gedaan’.

Daarom is het goed om alle waarderingstalen afwisselend te gebruiken. Dan zit je altijd goed 😉

Door wat vaker je waardering te laten blijken kun je de sfeer op het werk op een eenvoudige manier enorm verbeteren.

Wat doe jij vandaag om je waardering te uiten?